Faglige artikler

Rådgivningsenheden udgiver løbende faglige artikler og guides, som vi vurderer har generel interesse. Har du forslag til emner, vi skal belyse, så kontakt os gerne.

Planlægning af dit udbud

Inden du offentliggør et udbud, kan du indgå i en dialog med potentielle tilbudsgivere om, hvordan dine behov bedst kan dækkes, og hvilke krav du kan stille for at få en effektiv konkurrence om opgaven. Få her fem gode råd fra Rådgivningsenheden om, hvordan du optimerer din dialog med markedet før udbuddet.

Læs artiklen Fem gode råd til at optimere din markedsdialog

Vi giver her fem enkle anbefalinger, som vi har praktisk erfaring med kan være med til at holde omkostningerne ved udbud nede.

Læs artiklen Fem enkle veje til at undgå høje transaktionsomkostninger

Udvælgelse, egnethed og dokumentation

Ordregivere stiller ofte krav til virksomhedernes økonomiske og finansielle formåen, for eksempel ved at fastsætte minimumskrav til tilbudsgivernes omsætning eller finansielle nøgletal. Men hvordan skal nystartede virksomheder forholde sig til de krav, hvis de endnu ikke har den krævede omsætning eller et årsregnskab?

Læs artiklen Krav til økonomisk og finansiel formåen hos nystartede virksomheder

Evaluering, tilbud og underretning

I de fleste tilfælde kan du som ordregiver lægge de oplysninger, som du modtager fra ansøgere og tilbudsgivere til grund uden at foretage en nærmere kontrol heraf. I visse situationer kan du dog være forpligtet til at kontrollere rigtigheden af oplysningerne. I denne artikel vil vi forklare når om, hvornår du skal kontrollere rigtigheden af de modtagne oplysninger i et tilbud eller en ansøgning samt hvordan du praktisk kan bære dig ad med denne kontrol.

Læs artiklen Hvornår er du forpligtet til at undersøge et tilbud nærmere?

Kontrakter og kontraktstyring

Selv den bedste aftale er ikke meget værd, hvis ikke du får det ud af den, der er aftalt. I denne artikel giver Rådgivningsenheden gode råd til, hvad du bør være særligt opmærksom på som kontraktstyrer.

Læs artiklen Kontraktstyring: Gode råd fra Rådgivningsenheden

Er din arbejdsplads påvirket af ressortomlægninger i forbindelse med regeringsdannelsen? Sådan håndterer du det i dine kontrakter.

Læs artiklen Hvordan håndterer du ressortomlægninger i kontrakter?

Light-regimet

Der er en række sociale og andre specifikke tjenesteydelser, der er omfattet af de særlige lempelige procedureregler i udbudslovens afsnit III. De kaldes i daglig tale light-ydelser. For at en ydelse kan være omfattet af light-regimets regler, skal den være omfattet af en af de CPV-koder, der fremgår af listen i udbudsdirektivets bilag XIV. I denne faglige artikel fra Rådgivningsenheden gennemgår vi, hvordan du finder frem til de relevante CPV-koder.

Sådan kommer du frem til, om din ydelse er omfattet af light-regimet

Indkøb under tærskelværdierne

I denne artikel får du en introduktion til indkøb af varer og tjenesteydelser under tærskelværdien. Vi kommer ind på, hvordan du skal gøre brug af den statslige indkøbskaskade, hvordan du vurderer, om indkøbet har klar grænseoverskridende interesse – og ikke mindst, hvor du kan søge hjælp, når ovenstående volder dig problemer. Denne artikel er første del i en serie om indkøb under tærskelværdien.

Læs artiklen Introduktion til indkøb under tærskelværdien: Hvordan foretager du dit indkøb?

Denne artikel er del 2 i Rådgivningsenhedens serie om indkøb under tærskelværdierne. I denne artikel kan du læse om, hvilke regler du skal følge, når du skal annoncere dit indkøb, det praktiske vedrørende annonceringsproceduren samt hvilke redskaber, du kan gøre brug af.

Læs artiklen Annoncering: Regler og fremgangsmåde

Rådgivningsenheden modtager løbende spørgsmål der går på, hvilke regler man som indkøber skal følge og hvor enkelt man egentlig kan tilrettelægge et indkøb under tærskelværdien. Denne artikel har fokus på, hvordan indkøb kan foretages inden for rammerne af de gældende regler, og hvordan Rådgivningsenhedens skabeloner kan understøtte din indkøbsproces.

Artiklen er af ældre dato, og er erstattet af den nye artikelserie om indkøb under tærskelværdien.

Læs artiklen Hjælp til indkøb under tærskelværdierne

Grønne og bæredygtige indkøb

Alle taler om grønne indkøb, og de fleste organisationer ønsker at købe mere grønt ind. Men det er ikke altid nemt at afgøre præcist, hvad der gør, at et indkøb er ”grønt”, når du sidder som indkøber eller udbudsjurist.

Læs artiklen Hvad mener vi, når vi taler om grønne offentlige indkøb?

Den 28. marts 2023 var Danmarks Earth Overshoot Day – det vil sige den dag, hvor Danmark har brugt vores andel af klodens ressourcer i forhold til vores befolkningstal. Offentlige indkøb kan være med til at reducere dette ressource-forbrug. Det kan vi blandt andet gøre ved at fremme den cirkulære økonomi gennem indkøbene.

Læs artiklen Cirkulære indkøb: Kan offentlige indkøb reducere Danmarks forbrug af klodens ressourcer?